Kristins födelse

I huvudet på en blivande pappa

Anteckningar vid en förlossningssäng

 

Vilken mysig känsla!

Jag sitter behagligt nerskruvad i en förlossningskudde i en förlossningssal på Södertälje sjukhus. Det är den 27 september 1989, klockan är 02:25 och Gunnels bror Håkan fyller 40 idag. Det råder ett avspänt ”lugnet före stormen” här. I taket surrar det från stora ventilationssystemet och i sängen bredvid mig ligger min älskade hustru och försöker vila lite grann. Snart ska hon förlösa vårt tredje barn.

 

Nu börjar hon flåsa profylaktiskt. Vilket härligt ljud. Snart ska vi ha barn!

”-Kan du massera mig på ryggen?” frågar hon nu.

”-Javisst. Ryggen, fötterna, näsan, vad som helst”

Clarita har varit in med kaffe till den vakande pappan. Vilken service!

Undrar om barnen sover därhemma? Moster Lena ligger nog vaken och funderar, tror Gunnel. I rummet intill är det tyst nu. För 30 minuter sedan hördes en blivande mamma högljutt hjälpa fram sitt barn. Smärtan kändes ända in till oss men avlöstes snart av det befriande skriket av ett nyfött barn. Snart är det vår tur!

Nu kommer de sista funderingarna. Blir det pojke eller flicka? Hinner jag ”fota” någonting? Måste ringa skolan och meddela att jag inte kommer idag. Verkar var 5:e minut. Barnmorskan Max tror att det blir barn idag. Jag hoppas. Ett nytt barn hörs skrika från något annat rum. Snart är det vår tur!

Nu ska Gunnel upp och kissa. Vad hungrig jag blev. En 200 gr Hamburgare med mycket rå lök! Tänk om man kunde beställa av syster Clarita? Max kommer in. Vi har fel personbevis med oss. Måste vi åka hem nu? Nej, det finns reservblanketter. Curryketchup ska det vara på Hamburgaren, och ost!

 

03:13
Om 3 timmar går solen upp. Jag tar en skumbil ur lagret i kameraväskan.

03:35
Mer kaffe. Var in och tittade på ”grannens flicka”. Snart är det vår tur!

Vi får kontrollnummer 1710. Utan kontrollnummer finns vi inte. Praktiskt, va?

04:00
Snart är skumbilarna slut. Värkarna verkar vara lite kraftigare nu.

04:33
Max och barnmorskeeleven Anna kollar läget. Öppet 4.

04:53
Gunnel ligger och slappar. Den senaste värken nådde 12 på Richterskalan. Jag börjar känna mig lite frusen. På med tröjan. Gunnel är varm, hon ligger utan täcke. Tätare värkar nu. Hinner knappt skriva. Snart är det vår tur!

05:20
Trött och hungrig. Varför får vi alltid barn på natten? Det går säker över när det börjar hända saker.

05:25
Max och Anna tar vattnet och fäster en elektrod på barnets huvud för att ha bättre koll på barnet.

05:56
Max säger att lilla vännen sover. Bra med en tupplur innan den stora debuten i livet kommer.

06:15
Nu börjar värkarna göra ont. Handhållning och ryggmassage är mitt bidrag till förlossningen just nu. Max hoppas kunna förlösa innan hon går av passet klockan 7.

06:45
Jämna plågor. Max tror inte det är dags men Gunnel vill något annat. Nån bedövning blir inte aktuell. Gunnel vill börja krysta och så får det bli.

07:04
Då var det klart. Med navelsträngen 2 varv runt hals och kropp, dök hon så opp och hon saknade snopp. Något blå och vinglig efter alla strapatser men vacker som en obeskrivlig känsla som måste upplevas för att kunna förstås.

 

Ida Sofia Kristin, 3830 gr, 52 cm och mössa på huvudet. Vi älskar dig redan.

Välkommen hit! Nu kör vi igång!

 

Hälsningar

Pappa